Nemáme vazby na žádné místní vlivné podnikatele

Piráti vybírají své kandidáty do politických funkcí zcela transparentně. Naše vnitrostranické procesy primárních voleb a hlasování zaručují, že naši zástupci jsou bezúhonní. Jsme pod dvojí kontrolou, stranickou i veřejnou. Navíc nejsme zatíženi minulostí. Nemáme vazby na žádné místní vlivné podnikatele a zájmové skupiny. Proto si občané mohou být jisti, že i námi spravovaná radnice bude zcela otevřená a transparentní, že nepřipustíme střet zájmů a korupci zastupitelů nebo úředníků. Veškeré veřejné zakázky chceme soutěžit férově, pravidla budou jasná, přísná a předem známá. Důležité městské projekty pak chceme konzultovat s občany na veřejných setkáních. Podpoříme přímé zapojení občanů do rozhodování o prostředí, ve kterém žijí. Zpřístupníme i data města a jeho firem tak, aby byla jednoduše vyhledatelná a kontrolovatelná. To se týká i rozpočtu, který musí být opět transparentní a především hospodárný. Město musí být schopno každou položku rozumně zdůvodnit. Všemi těmito kroky přilákáme více zájemců o veřejné zakázky, přičemž zároveň snížíme cenu a zvýšíme kvalitu. Při přidělování grantů celý proces zprůhledníme. Nebudou žádné "malé domů" při rozdělování veřejných financí. Veškeré údaje o úspěšných žadatelích budou zveřejněny. Budeme vyžadovat, aby do řídících a kontrolních orgánů městských společností a dalších společností samospráv, byli za město vybíráni zástupci města, kteří jsou pro takovou funkci odborně erudováni. Víme, že transparentní a otevřená radnice musí být zcela automatická a proto v tomto nikdy nebudeme dělat kompromisy. S nikým.

Buďme fér! Manželství pro všechny podporuje tradiční hodnoty společnosti

V březnu jsme s podobně smýšlejícími kolegy ze zastupitelstva uvedli do života myšlenku alespoň symbolického zrovnoprávnění sňatků stejnopohlavních párů. I když liberecká matrika nabízí uspořádání hezkého obřadu v prostorách historické radnice, účast zastupitele s právem oddávat, dodává tomuto administrativnímu úkonu ještě větší důstojnost a naplňuje tak i symbolickou rovinu. Nezáleží přece na orientaci, ale na důležitosti a kráse vztahu. Již tehdy jsem doufal, že se jedná jen o dočasné „řešení“ a brzy se v naší společnosti dočkáme nejen symbolické, ale i skutečné rovnoprávnosti.