Liberec kulturní

21. srpna 2022
Liberec kulturní

Město Liberec pracuje na kandidatuře na Evropské hlavní město kultury 2028. Práce na kandidatuře skýtá velkou příležitost, jak kulturní život ve městě vylepšit, rozhýbat a nastavit na poněkud vyšší level. Liberec má na co navazovat. Například v oblasti fotografie připomeňme alespoň významnou skupinu Studio výtvarné fotografie působící v 60. letech nebo Malou výstavní síň, která si za více než 30 let své existence vydobyla významné místo mezi galeriemi na celorepublikové úrovni. Mezi originální a dodnes často připomínané počiny patří také výstava Socha a město z roku 1969.

CENTRUM FOTOGRAFIE

V rámci kandidatury na Evropské hlavní město kultury bylo na výzvu řešitelů projektu podáno mnoho dílčích projektů. Za všechny bych rád zmínil například projekt přeměny bývalé restaurace Kasino na Centrum fotografie. Za tímto projektem stojí sdružení libereckých profesionálních a amatérských fotografů, jehož jsem členem. V Liberci chybí výstavní prostory - galerie, která by se reprezentativním způsobem a s jasnou koncepcí věnovala fotografii a s ní spojeným novým médiím. Členové sdružení jsou schopni díky svým znalostem a kontaktům garantovat dlouhodobý program galerie nejen pouze jako regionálně působící instituce, ale dokážou představit v Liberci také významné umělce z Česka a zahraničí.

PODPOŘÍME PROFESIONÁLY I NADŠENCE

Ať už se Liberec stane Evropským hlavním městem kultury nebo ne, budeme podporovat nadšence, tvůrčí lidi i neformální seskupení v jejich práci. Chceme podpořit spolupráci škol, kde jsou schopní a aktivní umělci jak v řadách pedagogů, tak mezi žáky a studenty, s často až téměř undergroundovými skupinami, které v současnosti pracují více či méně autonomně.

Buďme fér! Manželství pro všechny podporuje tradiční hodnoty společnosti

V březnu jsme s podobně smýšlejícími kolegy ze zastupitelstva uvedli do života myšlenku alespoň symbolického zrovnoprávnění sňatků stejnopohlavních párů. I když liberecká matrika nabízí uspořádání hezkého obřadu v prostorách historické radnice, účast zastupitele s právem oddávat, dodává tomuto administrativnímu úkonu ještě větší důstojnost a naplňuje tak i symbolickou rovinu. Nezáleží přece na orientaci, ale na důležitosti a kráse vztahu. Již tehdy jsem doufal, že se jedná jen o dočasné „řešení“ a brzy se v naší společnosti dočkáme nejen symbolické, ale i skutečné rovnoprávnosti.